VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 8: Hoogzaad Wonen

By 21 april 2020 5 Comments

Robbie Hoogzaad van Hoogzaad Wonen

In deel 8 van Vrij Scherpe Ondernemers staat Robbie Hoogzaad van Hoogzaad Wonen in de spotlight. Een gedreven ondernemer die zichzelf als een echte vakidioot bestempelt. Met Hoogzaad Wonen zet hij een totaalconcept neer om het wooncomfort te verhogen.

Robbie Hoogzaad - Wonen - Vrij Scherp

“Met onze extreme gedrevenheid onze klanten verrassen en het woonplezier verhogen”

In gesprek met Robbie Hoogzaad druipt de gedrevenheid er al snel vanaf. Met passie vertelt hij over de vele projecten die hij sinds 2006 uitgevoerd heeft in Schijndel en omstreken. Waar hij zich in de eerste jaren op freelance basis richtte op woningstoffering, bestaat het team van Hoogzaad Wonen tegenwoordig uit 10 mensen die nagenoeg alles op het gebied van wonen verzorgen.

In 2016 werd de naam Robbie Hoogzaad Woningstoffering veranderd naar Hoogzaad Wonen. Het team van Hoogzaad Wonen is gespecialiseerd in vloeren, raamdecoratie en gordijnen. De focus ligt op zowel de zakelijke als particuliere markt in de regio ’s-Hertogenbosch, Oss, Eindhoven en Tilburg.

Een ongeremde drive om mijn vakmanschap te verbeteren

Zoals veel ondernemers is Robbie zijn vak ingerold. “Na 3 maanden had ik al door dat de opleiding tot keuken- en interieurbouwer niet bij mij paste”, legt Robbie uit. “Mijn oom zat in de woningstoffering en via hem kreeg ik de kans om in het bedrijf aan de slag te gaan. Zo heb ik het vak geleerd en wilde ik ook écht groeien en beter worden. Dat loopt eigenlijk als een rode draad door mijn leven, nu nog steeds. Zo heb ik namelijk de afgelopen twee jaar met het ‘NK Woningstofferen’ meegedaan en heb ik een 5e en 4e plaats behaald. Die drive zit er nu, na al die jaren, nog steeds in”.

Stapsgewijs doorgegroeid

De eerste jaren als freelancer legden Robbie niet bepaald windeieren. “De aanvragen bleven binnenstromen, waarbij ik overdag werkte en in de avonden en in het weekend naar mensen reed met mijn bus vol met staaltjes”, blikt Robbie terug. “Dat was natuurlijk omslachtig. Vandaar dat we in 2011 het pand aan de Spoorlaan in Schijndel kochten. Daar hadden we de ruimte voor zowel een magazijn als een showroom. De jaren die volgden stonden in het teken van hard werken en gestaag doorgroeien. Het pand op de Spoorlaan werd al snel te klein, waardoor we in 2016 naar het huidige pand aan de Europalaan in Schijndel verhuisd zijn. Nu hebben we 220 m² voor onze showroom met vloeren, raamdecoratie, gordijnen en woonaccessoires”.

Hoogzaad Wonen; een totaalconcept

Na 10 jaar ondernemen veranderde in 2016 niet alleen het pand maar ook de bedrijfsnaam. “Hoogzaad Wonen dekt de lading beter”, stelt Robbie. “Inmiddels bieden we namelijk een totaalpakket aan. Qua vloeren kunnen mensen bij ons terecht voor PVC, tapijt, vinyl, laminaat en houten vloeren. Onder raamdecoratie vallen bijvoorbeeld rolgordijnen en jaloezieën. Daarnaast zijn wij er ook behang en woningaccessoires bij gaan doen. Dat jaar stapte mijn vrouw Inge ook mee in de zaak en hebben we een sterk team staan met 8 mensen in dienst”.

Een samenwerking tussen lokale ondernemers

De Schijndelse ondernemer zet hoog in op het stimuleren van lokaal ondernemerschap. “Hoogzaad Wonen werkt structureel samen met stylisten, interieurbouwers en keukenbedrijven. Maar bijvoorbeeld ook met een Stucbouw en De Beddenwinkel hier in Schijndel. Het is natuurlijk prettig als je elkaar kunt helpen. Onze bedrijven sluiten mooi op elkaar aan en gezamenlijk voorzien wij particulieren van meer woonplezier en zakelijke klanten van een professionele en stijlvolle uitstraling. De komende jaren wil ik die samenwerking ook verder uitbouwen”.

Opvallend, creatief en origineel

Hoogzaad Wonen valt op met creatieve en originele oplossingen. Typerend voor de passie binnen het bedrijf en de drang om steeds beter te worden in het vak. “Hoe origineler, hoe beter. Wij zoeken actief naar manieren om ons te onderscheiden. Daar blijven wij cursussen voor volgen om de nieuwste technieken te leren. Altijd speuren we dan ook naar de nieuwste trends in kleuren en gordijnstoffen. Zo hebben we voor Restaurant Noot, dat echt naar een onderscheidend interieur zocht voor hun pand, opvallende vloeren, gordijnen en raamdecoratie aangelegd. Van dit soort projecten krijgen wij energie, het kan ons wat dat betreft niet apart genoeg zijn”, vertelt Robbie.

“Aan het eind van de dag doe je het voor de reacties van klanten. Het blijft geweldig om een berichtje te krijgen van iemand die zegt helemaal tevreden te zijn. Daar sta ik iedere dag voor op uit mijn bed”.

Nieuwe rol: van uitvoering naar aansturing

Het ondernemerschap is door de jaren heen wel veranderd voor Robbie. Waar hij eerst voornamelijk zelf in de uitvoering zat om projecten op te leveren, ziet zijn dag er nu heel anders uit. Robbie: “Hoogzaad Wonen bestaat volgend jaar 15 jaar. Ik had nooit gedacht dat het zo goed zou lopen. We zijn gestaag verder gegroeid en nu merk ik dat ik op een omslagpunt zit. Steeds vaker ben ik bezig met inmeten, offertes uitwerken en het team aansturen. Af en toe mis ik het wel om echt zelf met mijn handen bezig te zijn. Maar deze nieuwe rol hoort erbij om het bedrijf goed te laten draaien en door te groeien”.

Wij blijven onze eigen koers varen

“Het grappige is dat ik na een dag van alles regelen soms meer uitgeput ben dan na een dag meedraaien in de productie”, schetst Robbie. “Je hebt natuurlijk veel zaken waar je rekening mee moet houden. Vroeger maakte ik mij ook écht druk om de concurrentie. Waar waren zij mee bezig? Wat vonden zij ervan wat wij deden? Tegenwoordig trek ik mijn eigen plan en varen wij met Hoogzaad Wonen onze eigen koers. Dat geeft meer berusting en werpt zijn vruchten af. Wij streven iedere dag naar het beste resultaat voor onze klanten en naar manieren om creatief te zijn. Die hoge gedrevenheid stroomt door het DNA van ons bedrijf”.

>> Bezoek de website van Hoogzaad Wonen
>> Broodjeszaken Lekker – Deel 7 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Werk Atleet – Deel 6 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Ambiance Van Leeuwen – Deel 5 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Creatie Maakt Alles – Deel 4 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> By Brekel – Deel 2 Vrij Scherpe Ondermers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers
Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem

Join the discussion 5 Comments