VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 5: Ambiance Van Leeuwen

By 13 januari 2020 9 Comments

Stevin en Robert van Leeuwen van Ambiance Van Leeuwen

Iedere maand deel ik een artikel met een of meer bijzondere ondernemers. Mensen die vol overgave aan hun droom werken en ervoor hebben gekozen om dit vanuit een vrije, zelfstandige rol te doen. Hoe vergaat het ze? Wat drijft ze? En wat hebben ze gaandeweg geleerd? In deel 5 van Vrij Scherpe Ondernemers praat ik met de broers Stevin en Robert van Leeuwen, eigenaren van Ambiance Van Leeuwen.

Ambiance van Leeuwen 3 - Vrij Scherp

Al 44 jaar specialist in zonweringen, terrasoverkappingen en raamdecoratie

In Sint-Michielsgestel en omstreken is Ambiance Van Leeuwen al 44 jaar een gevestigde naam. Opgericht in 1975 door Marcel en Ellen van Leeuwen, destijds gespecialiseerd in luifels, rolluiken en markiezen. Inmiddels is Ambiance Van Leeuwen de partij om in te schakelen voor levering, reparatie en onderhoud van zonweringen, raamdecoratie, gordijnen, horren, raambekleding en terrasoverkappingen. Per 1 januari 2018 is de onderneming overgenomen door zoons Stevin en Robert. Ik praat met beide broers over het familiebedrijf en het ondernemerschap.

Het vergroten van het woonplezier

De broers zijn opgegroeid in het ondernemerschap. Stevin: “Onze ouders hebben de zaak 43 jaar gerund. We hebben het vanaf onze jonge jaren vanaf de zijlijn meegemaakt. Opgroeiend zijn we eigenlijk nooit gepusht door onze ouders. Ze zeiden juist eerder: weet je zeker waar je aan begint? Ik heb altijd de intentie gehad om in de zaak te komen. Die ruimte was er zo’n 10 jaar geleden ook nadat ik eerst ergens anders werkervaring had opgedaan”.
Robert: “Ik was werkzaam in de autoschadebranche, daar zat ik op mijn plek totdat het bedrijf werd overgenomen door een groter concern. Vervolgens ben ik gestart om op de zaterdagen in de zaak te werken. Het grote verschil met de autoschadebranche is dat mensen hier om leuke redenen binnen stappen. Ze willen hun huis opleuken en wij doen in feite alles om het woonplezier binnen en buiten te vergroten”.

Beslissingen werden steeds meer gezamenlijk genomen

Het proces naar de uiteindelijke overname verliep heel geleidelijk. Stevin: “We hebben natuurlijk jaren hier met z’n vieren gewerkt. Lang voordat we de overnamegesprekken startten, merkten we al dat we naar zo’n moment toewerkten. Marcel en Ellen betrokken ons overal actief bij”.
Robert: “Op een gegeven moment zijn we samen gaan zitten en besloten we dat het binnen een jaar rond moest zijn. Vervolgens hebben we een concreet plan gemaakt en alle voorbereidingen getroffen. Sinds 1 januari 2018, binnen een jaar dus, is de overname een feit”.

Het ondernemen doen we echt samen

Marcel en Ellen werken nog steeds in het bedrijf, weliswaar sinds dit jaar één dag in de week minder en dat zal zich na verloop van tijd verder afbouwen. Stevin: “We runnen in feite beiden de onderneming. Er is een natuurlijke verdeling ontstaan. Daar hebben we vooraf wel duidelijk over gesproken. Wie pakt wat op en wie is waar verantwoordelijk voor”.
Robert: “We hebben allebei onze specialiteit. Zo ligt mijn focus meer op het kantoor, de showroom en het leggen van de eerste contacten bij projecten. Stevin gaat meer naar buiten. Naar de klanten om in te meten en vervolgens offertes uit te werken”.
Stevin: “Het ondernemen doen we wel echt samen. Daar sparren we over met elkaar. Natuurlijk nemen we onze ouders daar vaak na afloop wel in mee, ze hebben tenslotte 45 jaar ervaring”.

Ambiance Van Leeuwen 2 - Vrij Scherp

“In de voorbereiding op de overname was dit een serieus thema: hoe ga je zorgen dat het met kerst goed is aan de eettafel? De gouden regel: buiten het kantoor om hebben we het niet over de zaak. Dat is het verboden woord. Daardoor gaat het juist ook goed”.

 

Gegroeid van 8 naar 14 mensen

Op dit moment zijn er 14 mensen werkzaam binnen Ambiance Van Leeuwen. Robert: “We zijn in 2 tot 3 jaar tijd gegroeid van 8 naar 14 mensen. Eigenlijk hadden we mensen aangenomen in voorbereiding op het vertrek van Marcel en Ellen, we zijn echter zo gegroeid dat dit niet meer opgaat. Bij de meeste zaken proberen we het personeel ook echt te betrekken. Zo ontstaan er goede ideeën en merken we een grote betrokkenheid in het team”.

Het grote verschil merken we als Marcel en Ellen gaan stoppen

De stap naar het ondernemerschap is voor de broers niet zo groot. Stevin: “Ik werkte al ruim 7 jaar in de zaak, dus het is niet zo dat ik ineens vanuit het niets ondernemer ben geworden. We zijn er beiden echt ingegroeid”. Robert: “Het grote verschil gaan we pas echt merken als Marcel en Ellen stoppen. Dan is het niet langer familie Van Leeuwen met 4 mensen in de zaak. Je merkt nu nog duidelijk de toegevoegde waarde van Marcel en Ellen”. Stevin: “Alhoewel ik wel het gevoel heb dat we het met z’n tweeën doen. Ook al verschillen we van elkaar, we zitten wel vaak op dezelfde lijn en vullen elkaar aan. Daardoor gaat de onderneming de goede kant op”.

We varen onze eigen koers

Kijkend naar de toekomst hebben de broers een duidelijke visie. Stevin: “Het is ons doel om een autoriteit op zongebied in de regio te worden. In een straal van 15 tot 20 km om Sint-Michielsgestel. We willen mensen echt naar de showroom halen, zodat we onze adviesrol kunnen pakken en mensen concreet kunnen helpen met de beste oplossingen”. Robert: “Onze focus ligt nu op het verbeteren van onze showroom zodat we mensen een nog betere beleving kunnen bieden. Daardoor kunnen wij ook weer beter advies geven. Daarnaast is het van belang om de productontwikkelingen op de voet te blijven volgen om mee te gaan met de tijd”.
Stevin: “We zijn natuurlijk onderdeel van de Ambiance groep, waarin we met verschillende franchisenemers onder dezelfde vlag werken. Het is belangrijk dat we met de neuzen dezelfde kant op staan en de uitstraling van Ambiance gebruiken. Verder zijn we echt zo vrij als een vogel om onze eigen koers te varen”.

Afsluitend: welke wijze les in het ondernemen hebben jullie geleerd?

Stevin: “Ik heb duidelijk gemerkt dat het belangrijk is om koersvast te zijn. We hebben een plan gemaakt dat draait om kwaliteit en service. Daar hebben we in de crisis ook aan vast gehouden en dat werkt op de lange termijn. In alles wat we doen komt die servicegerichtheid en klantgerichtheid naar voren”. Robert: “Ik merk heel erg dat de sfeer binnen het bedrijf belangrijk is. Een positieve sfeer zie je uiteindelijk ook terug in het werk en dat horen we vervolgens ook weer terug van onze klanten. Dat is bepalend voor de klanttevredenheid”.
Stevin vertelt afsluitend: “Het is belangrijk om niet alleen met de dagelijkse dingen bezig te zijn, maar ook te focussen op de toekomst. Nu al nadenken en investeren in onderhoudscontracten, afzetgebieden en de showroom zodat we in mindere tijden tegenvallers kunnen voorkomen”.

 

>> Bezoek de website van Ambiance Van Leeuwen
>> Creatie Maakt Alles – Deel 4 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> By Brekel – Deel 2 Vrij Scherpe Ondermers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers
Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem

Join the discussion 9 Comments