VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 2: By Brekel

By 9 oktober 2019 10 Comments

Geert van den Brekel van By Brekel

Iedere maand deel ik een artikel met een bijzondere ondernemer. Mensen die vol overgave aan hun droom werken en ervoor hebben gekozen om dit vanuit een vrije, zelfstandige rol te doen. Hoe vergaat het ze? Wat drijft ze? En wat hebben ze gaandeweg geleerd?
In deel 2 van Vrij Scherpe Ondernemers praat ik met Geert van den Brekel, eigenaar van By Brekel.

By Brekel - Vrij Scherpe Ondernemers

Een daadkrachtig By Brekel dat een blijvende indruk achterlaat

By Brekel richt zich nu al meer dan 10 jaar op het herbestemmen van vastgoed en het herontwikkelen van locaties. Geert vertelt: “In 2008 ben ik gestart onder de naam Built By Brekel. Tegenwoordig is het By Brekel, dat bekt iets lekkerder en dekt nog steeds de lading. Wij zoeken en vinden nieuwe locaties waarbij het vastgoed vrijkomt of niet meer helemaal rendeert. Hierbij zien we kansen, maken we een ontwerp voor een nieuwe bestemming en starten we vervolgens de verkoop. In feite regelen we alles van A tot Z. Zodra er een meerderheid van de appartementen of woningen verkocht is, dan starten we met bouwen. Tot en met oplevering zijn we direct betrokken bij het project.”

Gevormd en gegroeid door de crisis

Geert is inmiddels een door de wol geverfde ondernemer. “Het eerste project dat ik opstartte was nog net voor de crisis in 2008, het Brabants Eethuis in Den Dungen. Kort daarna hadden we twee locaties aangekocht in Sint-Michielsgestel en Wijbosch om te herontwikkelen, maar door de crisis zakte de woningmarkt snel in elkaar. Hierdoor liepen we achter de feiten aan, moesten we concurreren op prijs en kwamen de negatieve cijfers. We kozen ervoor om alle zeilen bij te zetten zodat de mensen waarmee we verplichtingen waren aangegaan geen hinder ondervonden van de situatie. Het heeft ons heel veel energie en geld gekost, maar uiteindelijk is het helemaal goed gegaan. Een harde leerschool waar ik ontzettend veel van heb opgestoken,” legt Geert uit.

 

“Je kunt nergens aan zien dat we toen vol in windkracht 10 zaten. Het project staat vandaag de dag nog steeds overeind. Ik ben trots dat we toen, in crisistijd, gedurfd en doorgezet hebben.”

 

Iedere tijd kent zijn eigen uitdagingen

Stapsgewijs groeide de onderneming. Geert: “Er lagen veel kansen in de crisistijd, maar het probleem was dat er weinig investeerders bereid waren in te stappen. Daardoor zijn enkele grote kansen niet doorgegaan, maar we hebben wel degelijk enkele projecten gedraaid waardoor we konden voortbestaan. Sinds 2016 is de markt weer opgekrabbeld en zie je dat wij ook steeds beter zijn gaan draaien. Iedere tijd heeft zo zijn uitdagingen. Nu echter, lopen de bouwkosten weer erg hard op waardoor de rendementen verdampen. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat we noodgedwongen locaties moeten laten liggen. Dan zit er niets anders op dan af te wachten totdat de marges aan de kostenkant in de markt stabiliseren.”

We willen en moeten vooruit

“Het gaat goed met By Brekel,” stelt Geert. “Dit jaar gaan we naar verwachting 50 tot 75 woningen realiseren. We zijn in Berlicum gestart met het bouwen van 13 appartementen en op korte termijn starten we met de bouw van 24 appartementen in Drunen. Daarnaast hebben we nog voldoende ijzers in het vuur liggen. Ik ben ervan overtuigd dat er de komende jaren nog genoeg kansen liggen. Vandaar dat we vooruit willen. Het zou dan ook mooi zijn als we volgend jaar kunnen groeien naar zo’n 100 woningen.”

“Het is goed om te zien dat By Brekel, als relatief kleine partij in de markt, zo actief bezig is en resultaten boekt.”

Creëren van eigen werk door zelf te acquireren

By Brekel zit nu gevestigd in de oude Gruyterfabriek in Den Bosch. “Een mooie locatie en voor nu zitten we hier prima. Toch heb ik de ambitie om ooit een eigen kantoorpand te ontwerpen en te bouwen. Daarbij wil ik het liefst nog groeien met een of twee mensen. Sinds een aantal jaar heb ik iemand in dienst, eerst was dat Mies en sinds april is dat Joep. Dat geeft mij de gewenste ondersteuning zodat ik mij meer kan richten op de voorkant en de hoofdlijnen. Daardoor ligt mijn focus op acquisitie en het vooruitdenken. We zetten namelijk vol in om ons eigen werk te creëren door zelf acquisitie te doen,” licht Geert toe.

Iets permanent achterlaten waar generaties van genieten

Geert: “Op jonge leeftijd vond ik het lastig om voor een baas te werken en wilde ik altijd iets voor mijzelf gaan doen. Met jeugdig enthousiasme besloot ik het momentum te pakken en ervoor te gaan. Ik heb bewust de studies Bouwkunde en Makelaardij gevolgd zodat ik het technische gedeelte met de commerciële kant kon combineren. Ik vind het vet om dingen te maken die tastbaar zijn, die je echt kunt zien als je er langs rijdt. We zijn hier maar even op deze wereld, dan is het mooi om door middel van gebouwen iets blijvends achter te laten waarvan meerdere generaties plezier kunnen hebben. Dat is mijn passie en drijfveer.”

Deal met harde tegenslagen en zorg dat je ervan leert

“Zodra je echt het ondernemerschap aangaat, merk je dat je soms in een harde wereld terecht kunt komen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Ik ben redelijk beschermd opgegroeid. Daarbij zat ik op een kleine school en werd alles voor me gedaan. Maar dat naïeve is er nu vanaf. Zodra je je kop boven het maaiveld uitsteekt dan zijn er altijd mensen die je dingen misgunnen. Je wordt af en toe neergeslagen, maar het gaat erom hoe vaak en hoe snel je weer opstaat. Iedereen ervaart stress en tegenslag, je moet ermee dealen en doorgaan. Zorg dat je de volgende keer terug kunt slaan,” stelt Geert.

By Brekel blijft zich focussen op groei

Geert vertelt over de woningmarkt: “De markt kan zo weer veranderen en omslaan. Vooraf is niet in te schatten wanneer dat kantelpunt komt. Je weet ook niet in welke mate de crisis weer zal arriveren. We hebben de ervaring van 2008 en het is te hopen dat we genoeg vlees op onze botten hebben om een nieuwe crisis te doorstaan. Ergens probeer je er rekening mee te houden, aan de andere kant zul je moeten investeren en kansen proberen te grijpen om te groeien. Stilstand is ook achteruitgang. Het is belangrijk om dingen goed te regelen aan de voorkant, concrete afspraken te maken waar je op terug kunt vallen. Dat voorkomt problemen verderop in het traject.”

Gedreven om te blijven ondernemen

“Naast By Brekel ben ik ook actief met de Local Gym. Een sportschool concept waarbij we onlangs een tweede vestiging hebben geopend en nu bezig zijn met nummer drie. Het is mijn streven om in de komende jaren te groeien naar vijf vestigingen. Daarnaast heb ik de ambitie om over een aantal jaar meer ruimte voor mijzelf te creëren zodat ik andere initiatieven, zoals de Local Gym, verder kan ontwikkelen. Dan zal ik, bijvoorbeeld door een participatie van een van mijn medewerkers, meer naar de achtergrond treden binnen By Brekel,” besluit Geert.

 

 

>> Bezoek de website van By Brekel
>> Ambiance Van Leeuwen – Deel 5 Vrij Scherpe Ondermers
>> Creatie Maakt Alles – Deel 4 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers
Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem

Join the discussion 10 Comments