VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 11: Locatie onafhankelijk ondernemen

By 12 oktober 2020 No Comments

Vrij Scherpe Ondernemers 11: Locatie onafhankelijk ondernemen

In deze editie van Vrij Scherpe Ondernemers een gesprek met Jeroen van Weeghel, zelfstandig ondernemer en freelancer die woont en werkt vanuit Ibiza. Lees zijn verhaal over zijn drang om zijn leven anders, vrijer in te richten en om een nieuw leven op te bouwen in een ander land.

Jeroen van Weeghel - Locatie onafhankelijk ondernemen in Ibiza

Locatie onafhankelijk werken vanuit Ibiza?

Een van de voordelen die het ondernemerschap met zich meebrengt is vrijheid. Je hebt de vrijheid om zelf je dag in te delen, om je eigen koers te bepalen en om zelfstandig keuzes te maken. Voor veel mensen is locatie onafhankelijk werken de ultieme vorm van vrijheid. In sommige werkvelden is het mogelijk om achter je laptop je business te runnen. Hoe tof is het dan om vanuit een ver land of tropische plek je werk te kunnen doen?

Vandaag deel ik het verhaal van Jeroen van Weeghel. Freelancer met een passie voor tekstschrijven. Sinds 2018 woont hij op Ibiza en werkt hij voornamelijk voor bedrijven in Nederland. Via Skype nam hij mij mee in zijn leven. Hij vertelde wat locatie onafhankelijk werken inhoudt en dat hij nu, na een overgangsperiode, zijn plek heeft gevonden. Het beeld wordt vaak geromantiseerd, maar hoe is het nu echt? Wonen op een prachtig eiland, genieten van de zon en tussendoor werken vanuit je luie stoel..

 

In goed overleg de knoop doorgehakt

Er lag geen compleet draaiboek en er was geen lange termijn planning. Wel hadden Jeroen en zijn vriendin het idee om tijdelijk naar het buitenland te gaan. “In 2016 en 2017 zijn we in Ibiza op vakantie geweest en zeiden we voor de grap tegen elkaar: hier zouden we wel kunnen wonen. Maar helemaal niet met de intentie om er ook écht actie op te ondernemen. Dat veranderde toen ik tijdens een vakantie op Ibiza, in de winter van 2017/2018, een vacature zag bij een Nederlands bedrijf om luxe vakantiehuizen op het eiland te verhuren. Mijn vriendin en ik zijn er, na het uitvoerig besproken te hebben, bewust voor gegaan. In 6 weken tijd was het geregeld. Knoop doorgehakt, baan en huis opgezegd”, vertelt Jeroen.

 

De drang om meer in vrijheid te leven

In Nederland heeft Jeroen diverse rollen vervuld, die slechts tijdelijk voor voldoening zorgden. Vanuit zijn studie filosofie ontwikkelde hij een passie voor schrijven. Na zijn studie  werkte hij in de IT en hielp hij klanten met technische vraagstukken. Hij miste het contact met mensen en wat hun bewoog. Dat leidde hem via via naar de wereld van recruitment. Hij leerde het vak bij een kleine recruitmentclub in Den Bosch en daarna werkte hij voor een zusterbedrijf van Manpower. Jeroen: “Binnen recruitment verdiep je je echt in het leven van iemand. Wat kan hij of zij, wat houdt deze persoon bezig en welke richting wil hij of zij op. Ik had echter de drang om mijn leven anders in te richten. Om meer in vrijheid te leven. Ibiza was daarin de eerste stap om te zetten”.

 

Mijn leven anders organiseren

In de zomer van 2018 ontstond bij Jeroen de interesse om zijn werkende leven ook anders en vrijer in te richten. “Ik las het boek van Esther Jacobs, Handboek voor wereldburgers. Zij was een van de eersten in Nederland die als locatie onafhankelijke ondernemer werkte en vele maanden van het jaar in het buitenland woonde. Echt een aanrader overigens, dat boek. Die zomer stond zij ook op het Freedom Festival in Spanje dat ik met mijn vriendin bezocht. Daar viel bij mij het kwartje. Ik werd daar geïnspireerd door de verhalen van de vele sprekers om mijn leven anders te organiseren én om locatie onafhankelijk te gaan werken”, legt Jeroen uit.

 

De basis voor locatie onafhankelijk werken

Jeroen kwam in contact met een Nederlandse IT recruitmentclub in Mallorca. Een groep vrijdenkende recruiters die wonen en werken vanuit Palma de Mallorca. Na 6 maanden vanuit het kantoor in Mallorca gewerkt te hebben, zijn de recruiters vrij om vanaf iedere locatie in de wereld te werken. “Terugkijkend op mijn tijd in Mallorca heb ik daar écht de basis gelegd voor het locatie onafhankelijk werken. Een deel betekent letterlijk: niet aan de locatie gebonden. Het geeft mij een gevoel van vrijheid. Om zelf mijn woonplaats en werkplek te kunnen kiezen. Toen de samenwerking in Mallorca stopte heb ik mijn passie voor schrijven weer opgepakt. Nu werk ik als freelance tekstschrijver, teamcoach en faciliteer ik (leiderschaps)trainingen voor mannen. Mijn opdrachtgevers zijn heel divers. Van lokale klanten op het eiland tot veel bedrijven in Nederland. Het werk is interessant. De ene dag werk ik voor een coaching bureau, de andere dag schrijf ik teksten voor een tandartsenpraktijk of een opvoedprogramma voor ouders van jonge kinderen. Het geeft de nodige afwisseling, zorgt ervoor dat ik scherp ben. Daarbij maken de diverse werkvelden het werk interessant. Daarnaast bouw ik mee aan een nieuw software platform en coach ik teams in hun samenwerking en professionele ontwikkeling”.

 

Een betere focus leidt tot meer effectiviteit

De voordelen? Locatie onafhankelijk werken geeft rust. Er is namelijk geen reistijd. Jeroen kan in de ochtend rustig opstaan en in de middag even sporten. Hij werkt meer efficiënt. Veel onnodige vergaderingen vallen weg en wanneer er overlegd wordt, bijvoorbeeld via Skype, gebeurt dit effectiever. “Ik geloof niet in een aanwezigheidsplicht. Het gaat erom dat iemand een resultaat behaalt, onder voorwaarden waaronder hij of zij zelf het beste presteert. Elke dag heb ik 3 hoofdlijnen die ik wil afronden, de rest dat ik afkrijg is mooi meegenomen. Dat maakt dat ik werk met een betere focus. Als ik effectiever ben, heb ik ook meer tijd om van het prachtige Ibiza te genieten. Ik houd meer tijd over voor een wandeling in de natuur of om ’s avonds eten mee te nemen naar het strand en te genieten met mijn vriendin”.

 

Nu pluk ik de vruchten

Na 2,5 jaar in Ibiza en wat omzwervingen om geschikte huisvesting te vinden, zijn Jeroen en zijn vriendin nu op hun plek. Ze zien zichzelf niet zo snel terugkeren naar Nederland, vakanties daargelaten om familie op te zoeken. Daarbij zijn ze ook niet per definitie gebonden aan Ibiza. “Als we weg gaan, dan moet dat een vooruitgang zijn”.

In de beginfase was het soms lastig. Een weg vinden in een nieuwe omgeving, nieuwe cultuur. Onzekerheid in de werk- en woonsituatie. “Wat dat betreft ben ik blij met de manier waarop ik nu mijn leven en werk heb ingericht. Het was vaak volhouden, maar sinds de laatste maanden heb ik het idee dat ik de vruchten pluk van de investering van de afgelopen jaren. Zowel in euro’s als in vrijheid”, stelt Jeroen.

 

Een vrij ondernemend leven leiden

Het leven van Jeroen is op een bepaalde manier simpeler geworden. Het draait enkel nog om wat er écht toe doet. “Ik vind het belangrijk dat ik het goed heb met de mensen om mij heen en zoveel mogelijk zinvolle dingen doe. Iets dat waarde toevoegt voor iemand anders. Hoe klein of groot dat ook is. Ik wil mij bezig houden met activiteiten die geen schade aanrichten maar de omgeving juist beter maken. Dat zijn voor mij essentiële bouwstenen. Ik wil een vrij ondernemend leven leiden en meer zelfbeschikking hebben. Door grotendeels te doen op een dag wat ik wil. Uiteindelijk gedij ik ook beter met mensen in mijn omgeving die positief, vrij en ondernemend zijn. Mensen die iets toe willen voegen, in plaats van alleen maar te nemen”.

 

Mijn advies: ga ervoor!

De boodschap van Jeroen is duidelijk: “Als je speelt met een idee of wens om bijvoorbeeld voor jezelf te beginnen of om naar het buitenland te gaan: doe het! Je kunt altijd nog terug. Ik wist 2,5 jaar geleden ook niet waar te beginnen, maar het is mij wel gelukt. Door vertrouwen te houden en stappen in de juiste richting te blijven zetten”.

 

>> Buurtbinders – Deel 10 Vrij Scherpe Ondernemers
>> De Horeca Bazaar – Deel 9 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Hoogzaad Wonen – Deel 8 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Broodjeszaken Lekker – Deel 7 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Werk Atleet – Deel 6 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Ambiance Van Leeuwen – Deel 5 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Creatie Maakt Alles – Deel 4 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> By Brekel – Deel 2 Vrij Scherpe Ondermers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers

Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem