VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 6: Werk Atleet

By 18 februari 2020 5 Comments

Joep Rovers en Jeroen Bouman van Werk Atleet

Een nieuwe editie van Vrij Scherpe Ondernemers. In deel 6 praat ik met Joep Rovers en Jeroen Bouman van Werk Atleet. Twee sportieve ondernemers die hun drive inzetten om werkend Nederland fit, gezond en in balans te krijgen.

“Met Werk Atleet verbeteren we het fysieke en mentale welzijn van werknemers”

Ondernemen is topsport, dat is een uitspraak die veel mensen bekend in de oren zal klinken. In die zin is het structureel volbrengen van een 40-urige werkweek een atletische sport. In een tijdperk waarin het normaal is dat iedereen constant druk voelt om alle ballen in de lucht te houden en stress gerelateerde klachten nog nooit zo hoog zijn geweest, is het tijd om meer aandacht te besteden aan vitaliteit. Ontmoet Werk Atleet. Het prachtige initiatief van de gedreven ondernemers Joep Rovers en Jeroen Bouman.

Werk Atleet ontwikkelt vitaliteitsprogramma’s voor werkend Nederland om medewerkers zowel fysiek als mentaal in topvorm op de werkvloer te krijgen en behouden. Met een focus op Bewegen, Voeding en Ontspanning verlagen zij het ziekteverzuim, verhogen zij de productiviteit en stimuleren zij de teambinding.

We waren overtuigd dat het ook anders kon!

Het verhaal van Werk Atleet leest als een jongensboek. De twee jeugdvrienden Joep en Jeroen kennen elkaar al vanaf dat zij 6 jaar oud zijn. Ze vinden elkaar in een gezamenlijke passie: sport en bewegen. Nadat Joep zijn eerste ervaringen in zijn werkende leven heeft opgedaan raken de twee in gesprek. Joep: “Ik werkte een periode voor Heineken en merkte dat ik lange kantoordagen maakte, weinig beweging had en mijn energielevel daalde. En dat terwijl sporten toch echt een passie van mij is. Jeroen en ik brainstormden over manieren om sporten op het werk makkelijker te maken. We waren ervan overtuigd dat het ook anders kon”.

Jeroen: “Vanuit mijn ervaring van de Sporthogeschool zijn we programma’s gaan uitschrijven. Belangrijk hierin was dat de drempel voor mensen om mee te doen zo laag mogelijk werd. We wilden meer dan alleen een sportclubje creëren. In onze programma’s vinden we de juiste balans tussen onze pijlers Bewegen, Voeding en Ontspanning om een gezonde fysieke en mentale fitheid op te bouwen. Het concept Werk Atleet was geboren”.

De oplossing voor een maatschappelijk probleem

Ondanks dat Werk Atleet vanuit hun persoonlijke kantoorervaringen is ontstaan, blijken de ondernemers een breed maatschappelijk probleem aangeboord te hebben. Joep: “Jaarlijks draaien Nederlandse bedrijven op voor 8,2 miljard aan zorgkosten. De gemiddelde kosten voor een zieke werknemer bedragen € 400,- per dag. De noodzaak voor bedrijven is er om te investeren in hun werknemers. Los van de kosten is iedereen er natuurlijk bij gebaat als het welzijn van mensen verbeterd wordt”.
Jeroen: “Je ziet dat bedrijven zich meer geroepen voelen om actie te ondernemen. Er worden steeds meer potjes vrijgemaakt en bedrijven kunnen niet meer achterblijven. Daarnaast zijn veel mensen zich er ook bewust van dat zij een levensstijl hebben die niet in balans is. Ze bewegen niet genoeg, letten niet op hun voeding of ontspannen te weinig. Met onze programma’s bieden we de ondersteuning die iemand nodig heeft om deze balans weer terug te vinden”.

Na verloop van tijd zaten we in de juiste flow

Inmiddels is Werk Atleet 2 jaar up and running. Na een opstartperiode zien Joep en Jeroen dat hun concept werkt. Jeroen: “Toen we net startten was het soms lastig om bedrijven over de streep te trekken. Het is niet eenvoudig om direct de meerwaarde van Werk Atleet in cijfers inzichtelijk te maken. Je investeert als bedrijf namelijk in het voorkomen van uitval, op voorhand weet je niet in welke mate je medewerkers daarvoor behoudt”.
Joep: “We richtten ons in eerste instantie op Amsterdam en Den Bosch. Zelf heb ik in Amsterdam gewoond en we merkten al snel dat ze daar iets voorlopen. Vandaar dat we daar tegen iets meer concurrentie aanliepen. Het was dan ook ontzettend lekker toen we de eerste paar opdrachten binnen haalden. Daarna begon het écht te flowen. We schreven betere programma’s en waren meer zelfverzekerd. Dat straalden we daarna ook uit”.

Een vitaliteitsprogramma dat volledig aansluit bij het bedrijf

Joep: “Wij willen erachter komen wat er in een bedrijf speelt. Heeft een bedrijf een hoog ziekteverzuim, hebben ze moeite met het aantrekken en behouden van talent of heerst er juist een hoog stressgehalte? Daarop maken we altijd een programma op maat”.
Jeroen: “Met minimaal één sportmoment per week waarin we bijvoorbeeld samen gaan hardlopen of yoga en pilates doen. We delen gezonde recepten en hebben masterclasses uitgewerkt om een gevarieerd aanbod te bieden”.
Joep: “Het is wel belangrijk hoe je het onder de werknemers wegzet. We proberen mensen er zoveel mogelijk bij te betrekken. Door ze mee te laten denken over de naam van het programma, welke activiteiten ze kunnen doen. Dan krijgt het meer lading en wordt het beter gedragen”.
Jeroen: “Buiten de sportmomenten om geven we medewerkers ook challenges. Pak eens de fiets naar je werk, ga wandelen tijdens de lunch en probeer bijvoorbeeld het interne mailverkeer te beperken. Over het algemeen wordt dit door medewerkers goed opgepakt. Veel mensen willen tussen het harde werken door ook aandacht besteden aan hun fysieke en mentale gesteldheid”.

Werk Atleet is klaar om te groeien

Jeroen: “Het is een nieuwe manier van werken. Inmiddels bestaat Werk Atleet uit 25 freelancers. Instructeurs en trainers gespecialiseerd in bootcamp, hardlopen, kickboksen, yoga en mindfulness. Het basisteam stond al vrij snel en de laatste maanden zijn we doorgegroeid. We hebben de ambitie om een grote speler te worden. Dat moet ook kunnen, zolang we kwalitatief goede trainers vinden. Vandaar dat we nu ook de Werk Atleet Academy opstarten waarin we kwaliteitsstandaarden hanteren om trainers zelf op te leiden”.
Joep: “We zijn geen standaard clubje die een bootcamp training komt geven. Werk Atleet heeft een brede menukaart en kan alles aanbieden binnen onze drie pijlers. Naast de workshops, trainingen en programma’s starten we ook duurzame acties op. We trainen regelmatig in parken, daar ligt veel rommel. Vandaar dat we gaan ‘ploggen’, hardlopen en tegelijkertijd afval rapen. En in opdracht van de gemeente Amsterdam hebben we de eerste SUP Clean-Up in onze hoofdstad uitgevoerd. Met Stand Up Paddle boards, manden en grijpers hebben we met vrijwilligers ontzettend veel afval uit het water gevist”.

Werk Atleet verzorgt diverse doorlopende vitaliteitsprogramma’s bij uiteenlopende bedrijven als Young Capital, Hoedemakers en Otherside at Work. Daarnaast lopen er ook veel korte projecten en trainingen. In feite richt Werk Atleet zich op heel MKB Nederland.

Passie voor ondernemen

Beide heren kunnen een leven zonder ondernemen niet meer voorstellen.
Jeroen: “We hebben de perfecte dagindeling. In de ochtend, wanneer we het meest productief zijn, zitten we samen om nieuwe ideeën en concepten uit te werken. Daarna gaan we zelf trainen om fit te blijven en in de avonduren verzorgen we trainingen bij bedrijven”.
Joep: “In de beginfase leg je de focus nog niet direct op de juiste dingen. We zijn bij bedrijven binnengestapt wat uiteindelijk niets is geworden, maar daar groei je als ondernemer van. Nu kan ik zeggen dat wij doordachte keuzes maken en we met de juiste dingen bezig zijn. Werk Atleet is klaar om de volgende stap te zetten”.

 

>> Bezoek de website van Werk Atleet
>> Ambiance Van Leeuwen – Deel 5 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Creatie Maakt Alles – Deel 4 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> By Brekel – Deel 2 Vrij Scherpe Ondermers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers
Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem

Join the discussion 5 Comments