VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 4: Creatie Maakt Alles BV

By 11 december 2019 7 Comments

Hanneke Pepers van Creatie Maakt Alles BV

Iedere maand deel ik een artikel met een bijzondere ondernemer. Mensen die vol overgave aan hun droom werken en ervoor hebben gekozen om dit vanuit een vrije, zelfstandige rol te doen. Hoe vergaat het ze? Wat drijft ze? En wat hebben ze gaandeweg geleerd? In deel 4 van Vrij Scherpe Ondernemers praat ik met Hanneke Pepers, eigenaar van Creatie Maakt Alles BV.

Vrij Scherpe Ondernemers - Creatie Maakt Alles BV

Verder bouwen aan de deeltijd marketing afdeling voor het MKB

Het ondernemersverhaal van Hanneke typeert zich door groei. Vijftien jaar geleden stapte ze bij de Kamer van Koophandel binnen en werkte ze de eerste acht jaren zelfstandig als grafisch vormgever. De periode daarna ligt haar focus op het uitbouwen van Creatie Maakt Alles tot een marketingbureau dat fungeert als ‘de deeltijd marketingafdeling voor het MKB’. In dit verhaal staan we stil bij de diverse groeifasen die Hanneke in haar leven als ondernemer heeft doorgemaakt. Haar groei als mens en de groei van haar onderneming Creatie Maakt Alles.

De eerste stappen als ondernemer

Geboren in Bakel en opgegroeid in een boerengezin, besluit Hanneke om de opleiding tot grafisch vormgever te volgen. “Het was voor mij duidelijk dat ik iets met mijn creativiteit wilde doen”, stelt Hanneke. “Ik was 21, klaar met mijn grafische opleiding en ging aan de slag bij een reclamestudio. Na vier maanden werd mijn contract niet verlengd en kwam ik op straat. Dat was begin 2003. Ik besloot mezelf een ultimatum te geven: ik ga een baan zoeken en als ik binnen drie maanden niets gevonden heb, dan begin ik voor mijzelf. Zo stond ik 1 mei 2003 bij de Kamer van Koophandel op de stoep om mijn eigen reclamestudio te starten. Het toeval wilde dat ik direct daarna alsnog voor twee sollicitatiegesprekken werd uitgenodigd. Mijn keuze was echter al gemaakt. Terugkijkend had het zo moeten zijn”.

Iedere ervaring draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling

“In eerste instantie maakte ik logo’s, huisstijlen, folders en uiteindelijk ook website designs. Alhoewel ik daar écht moest ingroeien toen dat destijds in opkomst was, kreeg ik ook dat onder de knie. Zo heb ik door de jaren heen veel nieuwe dingen geleerd door mijzelf in onderwerpen in te lezen, het uit te voeren en vervolgens ook te dupliceren”, vertelt Hanneke. “De drive om te groeien en iets groters neer te zetten was altijd al aanwezig. Dat heb ik die eerste jaren op diverse manieren proberen te ontplooien. Stagiaires, iemand parttime in dienst, het aangaan van samenwerkingen en zelfs een fusie. Alles passeerde de revue, het ene succesvoller dan het andere. Daar heb ik veel lering uit getrokken en daardoor ben ik als mens en ondernemer gegroeid. De fusie is niet ontpopt tot datgene dat we voor ogen hadden, eind 2013 heb ik besloten om daar mee te stoppen. Dat betekende ook dat ik helemaal vanaf nul diende te beginnen. Dat was voor mij het moment om de focus van vormgeving te verplaatsen naar marketing. Ik wilde meer meedenken over strategie, aanpak en slimme inzet van reclame en campagnes. Vandaar dat ik onder de naam Creatie Maakt Alles BV opnieuw ging bouwen. Wat volgde was een spannende tijd”.

Deeltijd marketing voor het MKB

De nieuwe situatie kende ook voordelen. Hanneke legt uit: “Nu kon ik het wel helemaal op mijn manier doen. Vanaf dat moment ben ik Creatie Maakt Alles bewust gaan positioneren als een deeltijd marketingafdeling voor het MKB. Dat wil zeggen, het helpen van MKB’ers met de opzet en inzet van marketing. Van onderzoek, marketingplannen, social media, website ontwikkeling en online marketing tot vormgeving, tekstschrijven en conceptontwikkeling. Het MKB als doelgroep is interessant, daar zit energie en een ziel in de organisaties. Meestal zit je rechtstreeks met de ondernemer aan tafel. Zij hebben veelal niet de handjes om continu marketing in te zetten en vinden het lastig om dit op de juiste plek in te kopen of om dit intern te organiseren. Vaak zoeken zij hulp om dit effectief en resultaatgericht in te richten. Het liefst op deeltijdbasis, zodat er naar wens op- en afgeschaald kan worden. Daarmee vormen we op marketingvlak het verlengstuk van een bedrijf”.

Mijn rol is door de jaren heen veranderd

Creatie Maakt Alles ontwikkelde zich en dat zorgde voor verandering, stelt Hanneke. “In de beginfase was het lastig, want ik moest echt opnieuw beginnen. Gelukkig leerde ik toen de kracht van het netwerk kennen. Door de jaren heen ben ik een verfijnde netwerker geweest en daar plukte ik de vruchten van waardoor Creatie Maakt Alles groeide. Op dit moment bestaat het team uit zo’n 20 co-workers met ieder een eigen specialisatie. De ondernemer heeft een vast aanspreekpunt en daarmee ook direct toegang tot dit team van professionals dat in feite ieder marketingvraagstuk kan oplossen. Dat betekent ook dat ik zelf beduidend minder in de uitvoering zit. Ik ben de initiator en bouwer van Creatie Maakt Alles, maar ik vervul steeds meer de rol van verbinder en manager om te zorgen dat alles draaiende blijft”.

Een waardevol platform voor ZZP’ers en freelancers

Kijkend naar de huidige markt ziet Hanneke potentie voor het concept. “Aan twee kanten zie ik de vraag en behoefte. Enerzijds de MKB’er die behoefte heeft aan een deeltijd marketingprofessional aan boord. Anderzijds is er een groei in ZZP’ers en freelancers die een stukje zekerheid willen inbouwen met vaste opdrachten. Dat maakt het platform Creatie Maakt Alles zo leuk. Het is een nieuwe tijdsgeest van werken en daarin vind ik het leuk om mensen te helpen om hun vak uit te oefenen. In potentie kunnen we heel MKB Nederland bedienen, mits onze organisatie daaromheen goed staat. Dat is geen specifiek doel, maar wel iets waar we naartoe kunnen groeien”.

Samen het platform Creatie Maakt Alles uitbouwen

Vragend naar Hannekes toekomstplannen is ze helder: “Het stabiliseren van het team is nu een focuspunt. Mensen vinden en aanhaken die de fun van het platform zien en het leuk vinden om daar onderdeel van te zijn. Professionals die willen groeien en mee willen bouwen aan het platform. Daarmee creëren ze ook voor zichzelf een stabiele vorm van werk en inkomsten. Het uitbouwen van Creatie Maakt Alles is een samenspel met co-workers. Vandaar dat ik ook constant op zoek ben naar nieuwe professionals”.

Ondernemen is een spel van confronteren, uitdagen en doorgaan

In 16 jaar ondernemerschap doorloop je verschillende fases. Hanneke licht toe: “Ondernemen is een constant spel dat je speelt waarin je soms worstelt. Jezelf tegenkomen en daarmee aan de slag gaan. Je komt daarbij voldoende barrières, kritiek en weerstand tegen. Laat jezelf niet uit de wind slaan als het een keer misgaat. Door jezelf te confronteren realiseer je ook successen.

Het type uitdagingen is voor mij nu anders dan 15 jaar geleden, dat heeft met een veranderd speelveld en andere verantwoordelijkheden te maken, maar het principe blijft hetzelfde”.

Momenten van trots en blijdschap

Ik vraag Hanneke wat haar als ondernemer een goed gevoel geeft. “Het geluk zit hem soms in de kleine momenten. De momenten waarop een van mijn co-workers een opdracht binnenhaalt of een goede presentatie geeft. Als iemand anders iets presteert, geniet ik daar van. Ik wil mensen helpen met hun creativiteit en ze laten excelleren.

Los daarvan, ik sprong echt een gat in de lucht toen ik mijn eerste vaste opdracht binnenhaalde. Dat was de bevestiging dat het concept werkt. En tenslotte geniet ik ook nog steeds van een creatieve campagne of uiting die helemaal klopt. De juiste woorden, de juiste afbeelding. Zodra er geen speld tussen te krijgen is, dan komt creativiteit volledig tot zijn recht”.

Afsluitend: deel een wijze les die je andere ondernemers wil meegeven

“Vaak heb je een plaatje in je hoofd van wat je wilt neerzetten. Het is er nog niet, maar in jouw hoofd bestaat het al wel. Je hebt er vertrouwen in. Zodra je gaat praten met de buitenwereld krijg je allerlei redenen op een presenteerblaadje waarom het niet kan of anders moet. Dan ga je het spel met de buitenwereld spelen. Als je niet gaat twijfelen aan je eigen initiële idee, dan zul je zien dat het mogelijk is en realiteit zal worden. Misschien anders dan je op voorhand bedacht, maar houd vast aan het idee dat het kan en dan zal je slagen”, besluit Hanneke.

 

>> Bezoek de website van Creatie Maakt Alles
>> Ambiance Van Leeuwen – Deel 5 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> By Brekel – Deel 2 Vrij Scherpe Ondermers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers
Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem

Join the discussion 7 Comments