VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 7: Broodjeszaken Lekker

By 18 maart 2020 4 Comments

Linda Wittens van Broodjeszaken Lekker

Deel 7 van Vrij Scherpe Ondernemers staat in het teken van Linda Wittens en haar broodjeszaak Lekker. Het ondernemerschap heeft ze van huis uit meegekregen en daarmee stort zij zich nu volledig op haar droom: het opzetten en uitbouwen van haar succesvolle broodjeszaak.

Broodjeszaken Lekker - Vrij Scherpe Ondernemers

“Met Broodjeszaken Lekker stapte ik op mijn eigen manier in de voetsporen van mijn vader”

Linda Wittens is de drijvende kracht achter Broodjeszaken Lekker in Den Bosch. Het ondernemen lag een groot deel van haar leven al op de loer, aangezien ze in een ondernemersgezin opgroeide. Waar ze voorbestemd leek het bedrijf van haar vader over te nemen, verbaasde ze velen door een ander pad te bewandelen. Linda vertelt over het opvolgingsvraagstuk binnen de familie, het ondernemerschap en het volgen van je eigen gevoel.

Broodjeszaken Lekker opende in 2017 haar deuren in de Vughterstraat in Den Bosch. Deze broodjeszaak smeert en bezorgt de lekkerste broodjes in regio Den Bosch. Dat verloopt gesmeerd, aangezien in 2019 de tweede (bezorg)locatie in Schijndel werd geopend.

Opvolging binnen het familiebedrijf?

“Jarenlang heb ik in het bedrijf van mijn vader gewerkt, Toekomst Schoonmaakbedrijven. Een gerenommeerd familiebedrijf in de regio”, legt Linda uit. “Ik ben opgegroeid met de ondernemersmentaliteit; niet lullen maar poetsen. Mijn vader bouwt al sinds 1985, samen met mijn moeder die zijn steun en toeverlaat is, iedere dag vol overgave aan zijn bedrijf. Zo zette ik jaren geleden ook mijn eerste stappen binnen Toekomst, eerst bij Personeelszaken en later binnen Marketing en Sales. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Het was dan ook vanzelfsprekend dat bedrijfsopvolging een veel besproken thema was binnen onze familie”.

Een eigen invulling aan mijn carrière

“Dat was een pittig proces”, blikt Linda terug. “Mijn ouders hebben mij nooit gepusht, maar de vraag speelde natuurlijk wel altijd een rol. Ik ben destijds ook een coaching traject gestart om te onderzoeken of ik het bedrijf kon en wilde overnemen. Die intentie is er bij mij ook zeker geweest. Het overnemen van Toekomst was de voordehand liggende keuze, maar toen ik alles op een rijtje zette besefte ik dat ik daar op de lange termijn niet gelukkig van zou worden. Maar hoe kon ik dan een eigen invulling geven aan mijn toekomst? Dat was de grote vraag”.

Een liefde voor lekker eten

“Vroeger heb ik gewerkt in de lunchroom van mijn oom en tante, Lunchgalerij de Rijker in Sint-Michielsgestel. Daar heb ik in de keuken en de bediening gestaan en heb ik in de beginjaren de menukaart gemaakt. Ik heb altijd een passie gehad voor koken en wilde daar iets meer mee gaan doen. Toen ik in Breda een hele leuke broodjeszaak binnenliep, zag wat voor goed concept zij hadden en hoe druk het daar was, viel het bij mij op z’n plek. Ik wilde een eigen broodjeszaak beginnen waar de lekkerste broodjes gesmeerd en bezorgd werden. Zo’n type broodjeszaak was er nog niet echt in Den Bosch”, vertelt Linda.

Alles wordt zélf gemaakt in de Vughterstraat

“2,5 jaar geleden is Broodjeszaken Lekker geboren. Het gevoel met het pand in de Vughterstraat was direct goed. Er is ruimte om productie te draaien en voor mensen om een broodje te eten. Daarbij is de Vughterstraat weer écht in opkomst. Waar er zo’n 3 jaar geleden nog sprake was van leegstand hier en daar, is dat nu zo goed als verdwenen. De Vughterstraat bruist. Zo zit onze zaak op vrijdag en zaterdag standaard helemaal vol. Lekker richt zich doordeweeks met name op bezorging en take away. Inmiddels zijn er veel bedrijven die ons inschakelen waarbij wij tijdens een meeting of evenement hun lunch verzorgen met de lekkerste broodjes. Het feit dat wij alles écht helemaal zelf maken, zelfs onze sauzen en soepen, spreekt mensen aan”, licht Linda toe.

Een extreme flexibiliteit naar onze klanten toe

“We denken graag met de klanten mee, dat wordt gewaardeerd”, stelt Linda. “Laatst vroeg een klant of wij in aanvulling op de verzorgde lunch ook de avondcatering voor een receptie op ons konden nemen. Doordat we daar flexibel in zijn, zetten we Lekker goed op de kaart. Vorig jaar heb ik dan ook in Schijndel een tweede locatie geopend waar we ons richten op de bezorging in Schijndel, Veghel, Sint-Oedenrode, Boxtel en Den Dungen. Vanuit onze standplaats in Den Bosch bedienen we naast de stad Den Bosch ook Vught, Rosmalen en Empel”.

Groeien op een gezonde en goede manier

Linda: “Iedere dag bouw ik aan mijn eigen bedrijf en dat voelt geen moment als werken. Het is mijn doel om verder door te groeien met onze beide locaties. In Schijndel zijn we net gestart, dus ligt de focus op het bouwen aan een grotere naamsbekendheid. Het gaat nu goed en zodra dit doorzet, kunnen we het concept misschien breder uitrollen naar andere locaties. Dat is geen doel op zich, maar als de mogelijkheid zich voordoet; waarom niet? Het belangrijkste is dat Lekker op een gezonde en goede manier groeit”.

Een mix van kritiek en begrip

“Veel mensen waren kritisch op mijn beslissing”, vertelt Linda. “Ik wilde echter mijn eigen droom waarmaken. Vanaf de grond een eigen onderneming opbouwen, zoals mijn vader ook heeft gedaan. Mijn ouders reageerden gelukkig goed op mijn besluit. Natuurlijk baalden ze eerst, maar het geeft ze nu ook een bepaalde rust. Ze kunnen het bedrijf straks met een gerust hart verkopen, als ik het zou overnemen bleven ze toch altijd betrokken en een bepaalde zorg houden”.

Luister altijd naar je gevoel

“Terugkijkend is het erg belangrijk om je hart te volgen. Dat is iets dat ik heb geleerd van het ondernemen. Als je gevoel je ingeeft dat waar je mee bezig bent onnatuurlijk voelt en je ambitie ergens anders ligt, ga er dan ook voor en creëer voor jezelf verandering. Van het werken binnen Toekomst kreeg ik uiteindelijk geen energie meer. Het was erg zwaar om de knoop door te hakken, omdat ik het gevoel had mijn ouders in de steek te laten. Maar dit moest gebeuren. Uiteindelijk is het belangrijk om je gevoel te volgen en te kiezen voor datgene dat je op de lange termijn gelukkig maakt”, eindigt Linda haar verhaal.

Met het vaste team van smeerkezen smeert Broodjeszaken Lekker iedere dag de lekkerste broodjes om een heerlijke lunch te verzorgen voor de mensen die binnenlopen én te bezorgen voor de meetings en evenementen van bedrijven.  

 

>> Bezoek de website van Broodjeszaken Lekker
>> Werk Atleet – Deel 6 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Ambiance Van Leeuwen – Deel 5 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Creatie Maakt Alles – Deel 4 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> By Brekel – Deel 2 Vrij Scherpe Ondermers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers
Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem

Join the discussion 4 Comments