VerhalenVrij Scherpe Ondernemers

Vrij Scherpe Ondernemers 12: Foodsporen

By 6 november 2020 No Comments

Vrij Scherpe Ondernemers 12: Foodsporen

In deze editie van Vrij Scherpe Ondernemers een gesprek met Mart Stoffele van Foodsporen. Hij vertelt over zijn nieuwe onderneming en ambitie om zo veel mogelijk mensen in aanraking te brengen met de helende werking van paddenstoelen.

Investeren in je gezondheid met Foodsporen

‘Iedereen, elke dag, een beetje gezonder’, dat is het credo van Mart Stoffele, oprichter van Foodsporen. Als student natuurgeneeskundige produceert en verkoopt hij voedingssupplementen op basis van zuivere vitaliserende paddenstoelen. In deze Vrij Scherpe Ondernemers vertelt Mart over zijn passie voor de helende werking van de paddenstoel en de wetenschappelijke studies die aantonen dat paddenstoelen een waardevolle bijdrage leveren in het verkrijgen en behouden van een gezonde levensstijl.

 

Het zoeken naar een remedie

“Er heerst in Nederland een vrij groot stigma rondom de paddenstoel. Mensen denken al snel aan het hallucinerende effect ervan en weten weinig over de kracht van medicinale paddenstoelen”, vertelt Mart. “Uit eigen ervaring weet ik dat het mij veel goeds gebracht heeft. Jarenlang heb ik met een depressie rondgelopen en kreeg ik van de huisarts al snel antidepressiva voorgeschreven. Die medicatie zorgde ervoor dat ik mij juist nog slechter voelde. Na twee verschillende antidepressiva geprobeerd te hebben vanuit de huisarts, werd ik niets wijzer. Ik voelde mij destijds echt beroerd. Alles veranderde toen ik met mijn vriendin in Japan op vakantie was en bij toeval een winkeltje binnenliep. Er waren daar veel medicinale paddenstoelen en allerlei extracties daarvan. Hoewel ik sceptisch was ging ik, op aandringen van mijn vriendin, toch het gesprek aan met de winkelier. Hij vroeg naar mijn klachten en kwam direct terug met een vloeistof van de Reishi paddenstoel. Na twee weken voelde ik mij al stukken beter en mijn klachten verdwenen volledig. Ongelofelijk!”

 

Passie voor paddenstoelen

Dat deze ontwikkeling een grote impact had op Mart moge duidelijk zijn, zijn interesse voor paddenstoelen was gewekt. “In de 1,5 jaar die daarop volgde verslond ik het ene boek over paddenstoelen na het andere. Ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Vervolgens ben ik natuurgeneeskunde gaan studeren, waar docenten mij na één jaar zelfs vroegen om lessen te gaan geven over de werking van de paddenstoel. Blijkbaar had ik dermate veel kennis waardoor dat voor hen interessant was. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, omdat ik naast mijn studie en toenmalige werk in de podiumbouw al het idee voor Foodsporen had. Ik wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de vele voordelen van de paddenstoel extracten op de gezondheid van de mens”, legt Mart uit.

 

In de voetsporen van..

De paddenstoel speelde een vooraanstaande rol in de traditionele geneeswijze van onze voorouders. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat de helende werking van paddenstoelen een geweldig positief effect heeft op de mens. “Ik combineer de oude geneeswijzen met de laatste wetenschap en technologie. Alle gezonde voedingsstoffen worden tot driemaal toe geëxtraheerd, middels een ‘triple-extract’ techniek. Uniek in Nederland. Dit wil zeggen dat alle gezonde stofjes uit de paddenstoel worden gehaald en in onze producten worden gestopt. Onze tincturen bevatten dus het volledige spectrum aan gezondheidsstoffen uit de paddenstoel. Een groot verschil met andere aanbieders in Nederland waar vaak gedroogde paddenstoelen in poedervorm aangeboden worden. Door de dikke celwanden van de paddenstoel duurt het langer voordat je lichaam de stoffen opneemt. In onze vloeibare vorm, die extreem geconcentreerd en krachtig is, gaat dat sneller. Tien druppels van de vloeistof staan namelijk gelijk aan vijf koppen paddenstoelenthee. Je krijgt dus in een kleinere hoeveelheid veel meer goede stoffen binnen”, stelt Mart.

De voordelen van paddenstoelen

“Globaal gezien zijn medicinale paddenstoelen goed voor je immuunsysteem. Ze zitten vol met antioxidanten en veel paddenstoelen zijn antiviraal. Bij Foodsporen werken wij, op dit moment, met drie type paddenstoelen: Chaga, Reishi en Lion’s mane. Chaga wordt ook een natuurlijk antibioticum genoemd. Het zit vol met gezonde stoffen die je lichaam beschermen en ontstekingen voorkomen. In andere landen wordt chaga ook al toegepast in combinatie met een chemokuur, omdat het je immuunsysteem versterkt. In Nederland zijn ze nu nog niet zo ver, ondanks dat wetenschappelijke studies anders aantonen”, legt Mart uit.

 

“In de Lion’s mane paddenstoel zit een stofje die op natuurlijke wijze de Nerve Growth Factor (NGF) bevorderd. Dit stofje zorgt er letterlijk voor dat er nieuwe hersenverbindingen aangemaakt en verankerd worden in het brein. Momenteel wordt deze stof ook onderzocht naar de voordelen die het heeft voor ziektes als dementie en parkinson. Lion’s mane heeft dus een zeer gunstige werking op je hersenen. Het verhoogt de concentratie en zet het hele zenuwstelsel aan”.

 

“De Reishi paddenstoel is daarbij erg goed voor het bloed in je lichaam. Met deze paddenstoel verbetert je slaap. Alle processen in je lichaam gaan beter werken. Je zit lekkerder in je vel en slaapt beter en dieper. Ik raad iedereen aan om een googlesearch op ‘voordelen chaga’ te doen of eens meer te lezen op onze website”.

Een verantwoorde en natuurlijke productie

Paddenstoelen groeien simpelweg niet wanneer de omstandigheden niet correct zijn. “Om die reden is het van belang dat je de omstandigheden zo gelijk mogelijk krijgt aan wanneer de paddenstoelen in de natuur groeien. Bij Foodsporen selecteren wij onze paddenstoelen op basis van de grondstoffen die onze leveranciers gebruiken in het productieproces en of deze op een natuurvriendelijke manier vergaard worden. Daarnaast zit er een strenge controle op de kwaliteit van onze paddenstoelen. Zo controleren wij bijvoorbeeld op het residu van pesticiden en de aanwezigheid van zware metalen. Onze maximale focus ligt hierbij op een ontzettend lage concentratie waardoor wij een schoon en gezond product kunnen aanbieden”.

 

“Vroeger moesten paddenstoelen 5 maanden in potten met alcohol staan en elke dag geschud worden om een alcoholextractie te kunnen doen. Bij Foodsporen is het productieproces versneld: van gedroogde paddenstoel tot tinctuur duurt nu twee dagen. En daarbinnen wordt het drie keer geëxtraheerd. Op basis van een alcoholextractie, waterextractie en speciale ultrasonische geluidsfrequentie techniek. Hierdoor krijg je een sterke tinctuur waarin alle gezondheidsstoffen geconcentreerd tot een vloeistof worden samengevoegd”.

 

“Van 10 kilo verse paddenstoelen maak ik 1 liter tinctuur”

 

Terug naar de natuur

“De laatste decennia draait alles om de farmaceutische industrie en hangt er een stigma rondom natuurlijke geneesmiddelen. We zijn het contact met de natuurlijke wereld aan het verliezen. 80% van alle medicijnen vindt zijn oorsprong in de Amazone, die zijn we overigens doodleuk aan het kappen met z’n allen. Wat als er een zeldzame plant gekapt wordt waar nu dat ene stofje inzit dat een remedie kan vormen voor een ziekte. Dan zijn we dat voorgoed kwijt. De helende werking van de paddenstoel op ons eigen ‘ecosysteem’ wordt in Amerika bijvoorbeeld al meer omarmd. Gelukkig merk ik in Nederland ook een groeiend gedachtegoed: je kunt beter voeding en voedingssupplementen tot je nemen die vol zitten met gezonde stoffen. Pure natuurlijke voeding heeft een ontzettend positieve impact op je lichaam. Het is de beste bescherming die je jezelf kunt geven”.

 

Dagelijks investeren in je eigen gezondheid

Ondanks dat Foodsporen pas sinds oktober van dit jaar ‘live’ is, gaat het uitstekend. “De eerste maand is ontzettend goed geweest. Ik merk dat, ondanks dat het nieuw is voor mensen, ze enthousiast worden van mijn verhaal. Het is mijn missie om mensen gezonder te laten worden. Ik wil mensen namelijk inlichten over de prachtige voordelen van medicinale paddenstoelen. Door deze paddenstoelen toe te voegen aan je dagelijkse routine investeer je in jouw gezondheid. Een dagelijkse dosis van natural power. Ik heb bewust gekozen voor een vloeibare vorm omdat hierdoor de gezonde stoffen optimaal opgenomen worden in je lichaam”.

 

Van de keukentafel naar een productielijn

Mart heeft inmiddels een volledig productieproces staan. “Ik ben letterlijk in de keuken begonnen met de pannen van mijn vriendin. Nu heb ik een kleine productiefabriek buiten huis. De paddenstoelen worden gehakseld, geëxtraheerd, geperst, de potjes worden gevuld en geëtiketteerd en ten slotte in de dozen verpakt. Foodsporen is klaar om volledige productie te gaan draaien en kan de Nederlandse markt bedienen om een dagelijkse hoeveelheid paddenstoelen extract tot zich te nemen”.

 

Het ondernemen doet Mart op gevoel, hij is graag met de producten bezig en het verbeteren van de receptuur. “Telkens zoek ik weer naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk natuurlijke stoffen te behouden uit de paddenstoel. Daar ligt mijn passie. Het ondernemen en het opzetten van Foodsporen is mijn manier om meer mensen in aanraking te laten komen met deze natuurlijke producten. Wat dat betreft is het ondernemerschap daar ondergeschikt aan. Elke dag als ondernemer leer ik nieuwe, waardevolle dingen over het opzetten en uitbouwen van een bedrijf”, beëindigd Mart zijn verhaal.

 

>> Locatie onafhankelijk ondernemen – Deel 11 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Buurtbinders – Deel 10 Vrij Scherpe Ondernemers
>> De Horeca Bazaar – Deel 9 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Hoogzaad Wonen – Deel 8 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Broodjeszaken Lekker – Deel 7 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Werk Atleet – Deel 6 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Ambiance Van Leeuwen – Deel 5 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Creatie Maakt Alles – Deel 4 Vrij Scherpe Ondernemers
>> Studio Reyneveld – Deel 3 Vrij Scherpe Ondernemers
>> By Brekel – Deel 2 Vrij Scherpe Ondermers
>> Neeltje’s Beautysalon – Deel 1 Vrij Scherpe Ondernemers

Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem