Geen categorie

De kracht van samenwerken

By 15 maart 2019 No Comments

De kracht van samenwerken

Om direct met een cliché te openen: ’twee weten meer dan een’, dat is ook écht zo. Als communicatie professional en tekstschrijver heb ik mij de afgelopen jaren gespecialiseerd in mijn vakgebied. Iedere dag leer je bij en werk je aan het bijschaven van je vaardigheden. Feit blijft dat je als zelfstandige er in principe alleen voor staat. Daarbij zeg ik bewust ‘in principe’, want het actief aangaan van samenwerkingen met andere professionals zorgt ervoor dat je kunt groeien naar een volgend platform. In dit verhaal sta ik stil bij de kracht van samenwerken.

Doen waar je goed in bent

Ik ben een voorstander van ‘learning by doing’. Je kunt eindeloos in de boeken duiken en de theorie tot in de puntjes beheersen, maar iedere praktijksituatie is toch weer anders. Iedere ondernemer heeft zijn eigen verhaal. Spring in het diepe, dan dwing je jezelf om een steile leercurve te ondergaan. Iets dat ik daarbij in een vroeg stadium geleerd heb is om keuzes te maken. Focus je vooral op datgene waar je goed in bent. Zorg dat je daar steeds beter in wordt.

“Work on your craft and master it.”

Het gevaar schuilt erin dat wanneer je van alles een beetje kunt, dat je alles zelf wil doen. Maar dat je output op ieder vlak gemiddeld is of op z’n zachtst gezegd niet het gewenste WOW-effect heeft. Dat effect wil je natuurlijk wél creëren. Je kunt beter op 1 onderdeel compleet uitblinken en mensen verbluffen, dan dat je op 10 onderdelen slechts een voldoende scoort. Lees meer over ‘mastering your craft‘.

Dit geldt voor professionals en freelancers, zoals mijzelf, maar juist ook voor ondernemers en managers. Focus op je corebusiness, zorg dat je daar als bedrijf, team of individu continu in groeit. Dat heeft namelijk de grootste impact om te verbeteren of om bijvoorbeeld meer omzet te genereren.

Verzamel de juiste mensen om je heen

Alleen is natuurlijk ook maar zo alleen. Je mist bepaalde expertise, kennis en ervaring in zaken die verder van je corebusiness af liggen. Ga daarom op zoek naar de juiste mensen die je kunnen helpen. Als ondernemer is het bijvoorbeeld verstandig om naar marketing en communicatie professionals te zoeken die je onderneming verder helpen. Mensen die hun vak verstaan en de juiste keuzes maken op basis van onderzoek en hun ervaringen. Mensen die je doelgroep weten te bereiken, dit op de juiste manier doen én met de juiste middelen. Waarbij je ook ziet wat voor resultaten dit oplevert.

Voor freelancers betekent het dat je gaat samenwerken met andere professionals met aanvullende expertises. Zo vergroot je jouw netwerk en is het mogelijk om aan grotere en leukere opdrachten te werken. Hierbij komt de kracht van samenwerken echt tot zijn recht. Samen pak je meer en ander soort opdrachten aan. Het is immers ook een kwestie van elkaar dingen gunnen. Daarbij is de kracht van een netwerk ook een niet te onderschatten factor.

Samenwerken en netwerken zijn werkwoorden

Voor niets gaat de zon op. Weer een heerlijk cliché, maar wel waar. Zoals je uren zult moeten investeren om beter te worden in datgene dat je doet, om je vaardigheden en ‘craft’ te verbeteren, zul je ook tijd moeten investeren in het netwerken. Mensen leren kennen en relaties opbouwen. Datzelfde geldt voor een samenwerking. Geloof daarom in de kracht van samenwerken.

Inmiddels werk ik, als freelancer, 2 jaar samen met marketingbureau Creatie Maakt Alles. Een bureau met marketing en communicatie specialisten dat als deeltijd marketing afdeling werkt voor MKB bedrijven. Een prettige samenwerking waardoor ik de mogelijkheid krijg om aan gave projecten mee te werken. Zo ben ik namens CMA naar Palma de Mallorca gegaan en heb ik City Resort Hotels geholpen met hun marketing activiteiten. Als communicatie professional en copywriter help ik de opdrachtgevers van Creatie Maakt Alles met marketing en communicatie opdrachten. Van het creëren van content voor social tot het schrijven van artikelen voor online als offline. Krachten bundelen is altijd een goed idee!

 

De kracht van samenwerken - Vrij Scherp

Jochem

Author Jochem

More posts by Jochem